A hovatartozás feltételrendszere, miként az állampolgárság fogalma is nagyban differenciálódott a nemzetközi, a multinacionális és a transznacionális jelentések hibridizációja okán. A zonális elmozdulások, a parciális egységek (újra)szerveződése, a kompozitív összetételű formák kialakulása megingatta a területi demarkációhoz, az önbezáruláshoz szokott sémaszerű elgondolásokat, kérdésessé téve a szokványos azonosítási és azonosulási csoportmintákat. A hovatartozás fizikai és szimbolikus vonatkozásai, a fizikai és szimbolikus létezésmódok feszültségei újraértelmezést igényelnek. A térségi (areális), a regionális, szubrégiós irodalmak nyelvi-kulturális beágyazottságának vizsgálatát, továbbá a minor s a maior (a kisebbség és a többség nyelvén formálódó) irodalmak világirodalmi érintettségének interpretációját, amelyben a közvetítési folyamatok nyilvános és rejtett mechanizmusainak feltárása kitüntetett szerepet játszik...
 

Areality show I.
2011. november 3., csütörtök. A VMMI oszlopcsarnoka. 18 óra. Ködből kibontakozó... (Beszédes István, Szabó Palócz Attila, Szögi Csaba, Tóbiás Krisztián, Vuković Ildikó). 20 óra. Irodalmi Karaván: Muratáj-szalon (Bence Lajos, Göncz László, Halász Albert, Tóth Lívia)

Areality show II.
2011. november 4., péntek.
Zentai Alkotóház. 17 óra. Szajkó István átmenetei – kiállításmegnyitó a próza-szalonban ( Bozsik Péter, Ladányi István, Mirnics Gyula, Nagy Abonyi Árpád, Rajsli Emese, Szajkó István, Verebes Ernő, Virág Zoltán etc.). 18 óra. Poesis International – debüt (Balázs F. Attila, Andrei Dosa, Radu Vancu). 19 óra. Tiszatáj-szalon (Annus Gábor, Kollár Árpád, Lanczkor Gábor, Molnár H. Magor, Orcsik Roland). 20 óra. Irodalmi Karaván: Az M0-ás körgyűrűn az Együtt és az EMIL szerzőivel (Dupka György, Muszka Sándor, Nagy Zoltán, Orbán János Dénes, Sinkovits Péter, Vári Fábián László, Vass Ákos). 21 óra. Jazz-area trióra (Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Verebes Ernő)


A zEtnát és a fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Szekeres László Alapítvány és Zenta önkormányzata támogatja.

Sajtólinkek:
Fesztivál a fesztiválban
Az irodalom areája a zEtna irodalmi fesztiválján

Areality show III.
2011. november 5., szombat.

A VMMI oszlopcsarnoka. 10 óra. Kerekasztal: A könyv areája és az M0-ás körgyűrű irodalma (Bozsik Péter, Halász Albert, Kepe Lili, Kollár Árpád, Kontra Ferenc, ifj. Kucsera Géza, Mirnics Gyula, Muszka Sándor, Orbán János Dénes, Orcsik Roland, Sinkovits Péter, Szabó Palócz Attila etc.)
Zentai Alkotóház. 16 óra. A mi kis rádiónk . Filmvetítés. (Józsa Márta, Litauszki János). 17 óra. Sikoly-szalon (Csík Mónika, Kovács Jolánka, Sándor Zoltán, Szabó Palócz Attila, Szögi Csaba etc.) 18 óra. Kerekasztal: Az arealitás és a nyelvi közvetítés (Balázs F. Attila, Bozsik Péter, Draginja Ramadanski, Kontra Ferenc, Ladányi István, Marko Čudić, Radics Viktória, Rajsli Emese, Toldi Éva, Virág Zoltán). 19 óra. Ex Symposion: Át-tér (Bozsik Péter, Ladányi István, Draginja Ramadanski, Józsa Márta, Pályi Márk, Radics Viktória, Rajsli Emese, Zeke Gyula). 20 óra. Költészeti szalon(n) 21 óra. A Bakos Árpád Orchestra verskoncertje (Bakos Árpád, Balša Pešikan, Kovács Nemes Andor, ifj. Kucsera Géza, Pálfi Ervin, Vlada Rusić). Az énekelt versek szerzői Danyi Zoltán és Hernyák György.

A fesztivál társszervezője és az Irodalmi Karaván vajdasági eseményeinek házigazdája a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Az Irodalmi Karaván programjait a NEFMI támogatja.
A zEtna Irodalmi Fesztiválját a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította.