Aleksandar A. Genis
Okštejnovi fetiši

Prošlo je oko petnaest godina otkako sam prvi put video Okštejnove žene. Ali, za razliku od svih ostalih, kako su godine prolazile, one se nimalo nisu promenile. Iste te grabljive lepotice.

Kod njih je sve dugačko - noge, prsti, cigarete. Čak im je i pogled dug i jeziv, kao kod Gorgone. Drsko nas gledaju pravo u oči, znajući da su nam potrebnije nego mi njima. Od njih se nema kud, ne daju se zaboraviti. Na Okštejnovim platnima nisu prikazane same žene nego njihova vlast nad nama. To je jarosni trijumf erosa nad čovekom, osećanja nad mišlju, iracionalne privlačnosti nad umom i pameću.

Osnovno u Okštejnovom slikarstvu je odnos živog i neživog. Navikli smo da granicu između njih smatramo nepokolebljivom. Kao što je rečeno u Buratinu, pacijent je ili živ ili mrtav. Kategorija živog ne poznaje komparaciju. Gramatika ne dozvoljava da onome živom ili mrtvom domećemo maglovito "manje ili više". Ali, čim se odvojimo od uslovne gramatičke nužnosti i dospemo u sferu neizbežne fiziološke stvarnosti, otkrivamo da se stvari međusobno i te kako razlikuju - jedna može biti više mrtva od druge. Mrtvilo može da služi kao maska koja prikriva život, prepun strasti. I odista, zar su na isti način neživi gornji i donji delovi odeće? mantil i čarape? kupaći kostim i brusthalter?

Na Okštejnovim slikama stvari su delimično žive, jer su sve one snabdevene polnim odlikama. To nije mrtva priroda ali nije ni portret. To je - skup fetiša, tajanstvenih predmeta, koji su tu da zamene ženu.

Pri tome je glavni Okštejnov fetiš - sama žena. U njoj nema ničeg prirodnog, ničeg golog, ona je sva pokrivena - rumenilom i pomadom, purpurnim lakom za nokte, mrežastom čipkom rukavica, crnim najlonom čarapa.

Ne vidimo obnaženo telo. Ono je skriveno od nas kao zlatna poluga u sefovima banaka. Umesto njega, u prometu je konvertibilna moneta seksualne parafernalije. Provokativna toaleta postaje naelektrisana od tajne koju skriva. Njena perverzija je u njenoj nedorečenosti.

Izbegavajući nagost, slikar namerno premosti erotski napon iz prirode u kulturu. Upravo odeća čini nepristojnima Okštejnove lepotice. Ona je ta koja pretvara pitanje pola u teološko pitanje.

Fetišizam je, u stvari, jedan oblik religije. Strast se ne usmerava na mrtav predmet nego na tajnu. Izazivajući našu uobrazilju, fetiš je nagoveštava ali nikada ne razotkriva. U svetu gde je sve javno kao na nudističkoj plaži, nema fetiša. Oni su stanovnici one sumračne zone drskih pretpostavki i plahih nada, koja je podjednako strana i verniku i ateisti, ali je dobro poznata agnostiku.

U toj sferi se odvija drama Okštejnovog slikarstva. Sa godinama su se menjali njeni sadržaji, ali njeni junaci su ostajali isti: stvar i tajna.

Ta postojanost je omogućila Okštejnovim slikama da sačuvaju erotsku energiju i onda kada je sa njegovog platna iščezao izvor te energije - žena. Umesto nje kasniji Okštejnovi radovi prikazuju predmete galanterije: šešir, cipela, torba, češalj, dugme, naprstak. Uza svu prividnu bezazlenost ovog spiska, Okštejnovi predmeti su, međutim, erotični kao i pre. Šta više, što je obuhvatnija strast, što je veće rastojanje između njenog izvora i prikazanog predmeta, to je umetnost prikazivanja istančanija. Upravo to i odlikuje naivnu pornografiju od istočnjačkog seksualnog simbolizma s njegovom poezijom "praznog kimona", sa kojim, simbolizmom, Okštejn ima mnogo toga zajedničkog.

U suštini, on je umetnik jedne jedine teme, i ta tema je - eros. Ma šta da je prikazano na njegovim slikama, sve one su "o tome". Kao vojnik iz poznate anegdote koji, gledajući na ciglu, pomišlja na žene, samo zato što on - besprestance misli na njih, Okštejn je zauzet isključivo seksualnim preživljavanjima. Ali njegova umetnost nije erotična nego - magična. Kao zli čarobnjak, Okštejn svaku ženu pretvara u stvar; kao dobar - svaku stvar pretvara u ženu.

1997.

Prevela: Draginja Ramadanski