A zEtna Irodalmi Fesztivál portfoliója

A zEtna egyesület tevékenysége a kortárs magyar irodalmi produkció gyarapítására és népszerűsítésére irányul. Ez három területen bonyolódik: a) elektronikus folyóirat megjelentetésével és elektronikus könyvtár működtetésével (évi tíz-tizenkét lapszám és 450.000 egyéni látogató),  b) hagyományos kiadói tevékenységet folytatva (tizenöt év alatt 108 címszó), c) műhely- és közönségtalálkozók szervezésével.

Ez utóbbiak között a legjelentősebb, a zEtna 2004-től 2020-ig tizenhét alkalommal megrendezett Irodalmi Fesztiválja, amely hat országból érkező félszáz részvevőjével, nyolc-tíz órás program-maratonjaival formál igényt a figyelemre. Együttműködő partnerei jeles anyaországi és határon túli folyóiratműhelyek, írószervezetek, könyvkiadók, könyvtárak, oktatási intézmények, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ stb. A Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács a fesztivált kiemelt jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította.

A zEtna Irodalmi Fesztiválja alkalmanként egy-egy asszociácó, kulcsszó, alkalmi összjátékra lehetőséget teremtő téma, fogalom vagy jelző körül szerveződik. Ezek a következők voltak az eltelt tizenegy alkalommal: Halálközeli   (2004), Szentek és/vagy bolondok (2005), Dobzseiáda (2006), Egyesült Egek Királysága (2007), Terek találkozása (2008), Decermium (2009), Béta-átjáró (2010), Areális (2011), Magánbalkán (2012), Geotagger (2013), Korpuszkuláris  (2014), Dodekafón (2017), Triszakidekafób (2016), Fluid (2017), Atoll (2018), Királis (2019) és Amorf (2020).

Egy-egy fesztivál 10-20 eseményből áll. Ezek pl. kortárs íróknak (pl. András Sándor, Tolnai Ottó, Végel László, Böndör Pál, Bodor Ádám, Ferdinandy György, Ana Ristović, David Albahari, Slobodan Tišma, Hizsnyai Zoltán, Fenyvesi Ottó, drMáriás, Vasagyi Mária) szentelt szalonok, többszereplős próza- és versműhelyek, időszerű témáknak (Élő vajdaságiakat olvasva, Centrum nélküli periféria, A könyv areája, Arealitás és nyelvi közvetítés, Folyóiratkultúra és online nyilvánosság stb.) szentelt kerekasztal-beszélgetések, és a fesztivál fontos partnereit képező folyóiratszerkesztőségek (Bárka, DNS, Drót, Együtt, Ex Symposion, Jelenkor, Kilátó, Műhely, Muratáj, Poesis Internationale, Rukovet, Sikoly, Spanyolnátha, Symposion, Terasz.hu, Tiszatáj, Új Forrás, Új Könyvpiac…) bemutatkozói.

A fesztivál a lehetőségektől függően keresi a multimediális kapcsolódási pontokat az irodalom és a társművészetek között. Szakmailag is értékelhető képzőművészeti eseményeknek is teret adot, ezek közül a legjelentősebbek Ózsvár Péter, Kiss Attila Etele (2004), Szarapka Tibor (2006), Szajkó István (2010, 2017) Ágoston Lóránt (2012), Miroslav Jovančić (2013), Bakos Anita, Lázár Tibor, Verebes György (2014), Benes József (2015) és Csernik Attila (2016), Sagmeister Laura (2018), Torok Melinda (2019) kiállításai, illetve Bálind István, Brkušanin Rade, Kókai Eléna, Molnár Edvárd bekapcsolódása a munkába.

A filmes programok közül kiemeljük a Mediawave-mustrákat, Litauszki János, Kresalek Gábor filmjeit, a Szegedi Szuper8-as Akrobatacsoport vetítéseit.

Ez utóbbi már a performanszok sorát is gyarapítja a Moszkvai Klub (Nikolja Bajtov és Szveta Litvak, 2005) programjaival, pl. az Erdei Könyvtár projekttel, Urbán András rendező színpadi akciójával (2006) és a Vigyázat, impro   c. produkcióval egyetemben… Amely viszont már zenei programként is megállta a helyét, nem kevésbé, mint a Matthew Michell Quartet, a Bakos–Verebes Zenei Konzorcium, a Makulátlan Molekulák, a Zyntharew, a Csókolom, az Ethnokor, a Bakos Árpád Orcherstra, a Hoppál Mihály Band koncertje illetve drMáriás irodalmi diszkója.

A zEtna Irodalmi Fesztiválja központi és kísérő programokra oszlik. Míg az előzőek Zentán, a város nemzetközi hírű galériájában, színháztermében illetve hangulatos Alkotóházban bonyolódnak, az utóbbiak eljutnak a régió más helységeibe (Adára, Csókára, Magyarkanizsára, Topolyára, Szabadkára és Újvidékre is).

Végezetül egy kis statisztika: az első tizenhét fesztivál meghívottjainak száma ötszáz (280 különböző) fő fölött. A programsorozat 180 rendezvényt foglal magában, amelyet hozzávetőlegesen 9.000 néző követhetett.