Cvetanović Márta
Én, Mathilde

Becsületes nevem Matild, de jobban hangzik az EU-konfort Mathilde. Nem szeretném szétkürtölni, de mostani helyemre egy bemutató után kerültem. Van olyan, aki fantázia nélkül azt a szépségversenyt vásárnak nevezi. Ott a kíváncsi szemek jól végigpásztáztak, és a legszebbnek találták az idomaimat. Nemhiába származom a boldogabb világban élő kecses alpesi rokonaimtól! Ez a kapcsolattartás elszigeteltségemből kifolyólag hosszabb ideje megszakadt. Szerény körülmények közt, józanul élek, önfeláldozó anya vagyok.

Gondoltam, megjelenek hét határon túl, s menekült önellátóként élem le életem hátralevő részét. Remélem, egy szeglet nekem is jutna abból a zöldebb fűből.

Gyermekeimet - Mafaldát, Manyit, Malvinkát, Klotildot, Bendegúzt és Negrót - mind becsülettel fölneveltem. Jobb sorsot reméltem nekik is. Legalább a palicsi állatkertben szerettem volna szállást szerezni nekik. Hiába, ide is összeköttetések szükségesek.

Kiskoromban nagyon rakoncátlan voltam. Amikor a fiatal kivi hajtásait legeltem, a Szakállas valami fenőkést és köszörülést emlegetett. Fél füllel már hallottam róla a családomban történt tragédiák kapcsán. A Hosszúhajú mindig finomságokkal kedveskedik. Szudáni füvet ültet, répalevelet szed nekem, bábaként segít nehéz óráimban.

Amikor tavaly sokszor fülsiketítően erős hangot hallottam, valami angyalhajról meg legyengített urániummal dúsított bombákról beszéltek. Az az ötletem támadt, hogy embervédő ligát kellene létesítenem. Sajnos, helyhezkötöttségem megakadályozott ebben a humanitárius tevékenységemben.

Többször gondoltam már arra is, hogy társkereső rovatban adok föl hirdetést hosszabb párkapcsolat létesítésére. Vőlegényeim, kérőim akadtak az élet során, de összeköltözésünkhöz hiányoztak a feltételek. Ilyen volt a derék McMester is! A tej, túró, meg sajt árából összekuporgattunk volna egy kis vagyont. Nem adom föl, hisz a vén kecske is megnyalja a sót. Emancipált nőként így magam nevelem gödölyéimet. Egyet sem adtam közülük állami gondozásba.

A lakást, kosztot igyekszem meghálálni a tejemmel. Figyelem, hogyan vitatkozik Szakállas és Hosszúhaj azon, hogy a 4,5 liter tejet 4 dinárral vagy 8,20-szal kell beszorozni. Valami AD vitaminról is beszélnek, amihez én keveset konyítok. Ahhoz sem, hogy a nyáron 1,20 dinár volt a búza, a korpa meg most négyszerese. A kukoricát is januárban törték le az apokaliptikus esőzések után.

Bármennyire is fogyóznék, s a reformkonyha követője vagyok, nincs döntési jogom. Elképesztő, milyen stresszhelyzetnek vagyok kitéve a kannibálok között. Szívesen besegítenék a család munkájába, például fűnyírás helyett lelegelném a füvet, de ez sem adatik meg nekem, pedig olyan csábító karalábé- és káposztaágyásokat látok arrafelé. Félek a jövőtől, mert olyasmit is rebesgettek barátnőim, hogy palacsintavékonyan látták viszont egykori ismerőseiket. Hiszem azt, hogy holmi szőnyegdarabért nem törnek az életemre, hogy árvákat hagyjak magam után. Végső elkeseredésemben szarvammal már párszor leemeltem az ajtót, hogy szabadsághoz jussak. Próbálkozásaimat nem koronázta siker.

A három Nyurga szokott simogatni, a szakállamat megstuccolni, lekefélni a hátamat. Hálás vagyok nekik érte. A köröm vágását és reszelését a pedikűrös részéről nem kedvelem, de a szépségért áldozni kell. Néha a vödör vízében nézem, megvannak-e még a régi vonásaim. Hátha valahonnan fölbukkan egy okos kos.

A gazdaság terén BT-t alapítva, annak keretein belül értékesíthetném piaci termékeimet.

Jól értesültek fokhagymás, diós, fűszeres túróról és kecskesajtról is hallottak. Szívesen szabadalmaztatnám. Nem csak Túró Rudi van a világon! Blanka húgom reklámozhatná.

Egyes társainkat, különösen tavasszal, az inkvizíció üldözi, még mindig meztelenül, megkötözve forgatják őket a nyárson. Rossz rágondolni is a rákkeltő füstre.

Álmom a puha alom. Egy légkondicionált akol az elérhetetlen vágyam. Talán a lottózás segítene rajtam.

Végtermékemet a komposzttal a növények hálálják meg dús virágzattal.

Szeretném béklyóimat levetve egy független Mcisztán létrehozását elérni, esetleg Kecskeméten aggok házát nyitni "Gidófalva" néven.

Befejezem értekezésemet, mert érzem, a gőzölgő abrak illatát. Utána esti mese következik. Elmesélem a két ki kecsek történetét a keskeny pallón. A hét kiskecske történetéből folytatásos tévéfilmet készítenék. Hátha a pórul járt farkas történetéből az emberek is tanulnának valamit.