Molnár Csikós László
"Rétes sütemények"

Szófigyelő

Egy becsei pékségben láttam többek között kiírva a fenti szókapcsolatot mint a pékség kínálatának egyikét. Szerbül Lisnata peciva volt feltüntetve. Látszólag meg is felel a kettő egymásnak, csakhogy a mai nyelvhasználatban a rétes csak főnévként fordul elő, már nincsen 'réteges, leveles' melléknévi jelentése. Nyilván elegendő lett volna az is, ha azt írták volna ki, hogy Rétesek.
Rétes szavunk tudvalevően olyan süteményt jelöl, amely sok rétbe hajtogatott, hártyavékony tésztából és a közé göngyölt töltelékből áll. Eredetileg a rétegre utaló rét főnévnek -s melléknévképzővel ellátott származéka, ennek 'réteges' volt a jelentése. Jelentéstapadással kapta mai értelmét az olyasféle szókapcsolatokból, mint a rétes béles vagy a hajdan csakugyan élő rétes sütemény megnevezés. Ez a ma már viszonylag ritkán használt rét főnév összehajtogatott anyagnak, tárgynak a hajtások közé kerülo egy-egy részét jelöli. Ez található a hétrét görnyed szókapcsolatban is (amelynek 'meggörnyed' vagy 'megalázkodik' lehet a jelentése). Czuczor és Fogarasi szerint a rész főnév alakváltozatáról van szó, hiszen a rét az illető testnek elkülönített részét, sőt a közös mezőnek az egyes birtokosok számára külön használatra, vagyis kaszálásra kihasított részét is jelenti. Erre az utóbbira vonatkozó rét a mai szemlélet szerint azonos hangzású külön szónak minősül.
Régen a levél szónak is volt hasonló értelme, mint a rétes alapszavának (könyvben egy-egy ív tizanhatod részét kitevő papírlapra is vonatkozott), a népnyelvben vékonyra gyúrt tészta mértékjelölőjeként használják, olykor lécekből álló szerkezet egy-egy tagjára is utalnak vele.
A rétes főnévhez hasonlóan elvesztette melléknévi jelentését a béles (hajtogatott tésztából való, ízesítővel töltött sütemény), a lángos (kenyértésztából zsírban vagy olajban sütött lepény alakú tésztaféleség), a ménes (együtt legeltetett lovak nagyobb csoportja, ill. lótenyészto intézmény, gazdaság) vagy a sertés is (a disznó hivatalos megnevezése). Melléknévi szerepet inkább a hasonló hangzású sörtés szó tölt be.