Bozsik Péter: Pálinka-enciklopédia

BARACK - Kétféle barackpálinkát ismerünk: az őszibarack-pálinkát és a sárga- vagy kajszibarack-pálinkát. Az őszibarack a pálinkák királynője. Mindenképp ki kell magozni a gyümölcsöt, mert a magja keserűvé teszi, és ciánt is tartalmaz. Íze, illata elmesélhetetlen. Mintha levecses őszibarackba harapna az ember fia és leánya. Selymes, mint a nedves női mellbimbó. Egy igazán jó őszibarack-pálinkát őriz az emlékezetem, amelyet szüleim barátainál ittam Kishegyesen, tizenkilenc éves koromban. Bácskában evés után nem szokás tömény italt inni, de ezt az íratlan szabályt fölrúgtuk apámmal, és amúgy "szerbesen" elszopogattuk, ami az egy literből megmaradt.

A sárgabarack-pálinka: hercegnő. Szintúgy ki kell magozni a cefrébe szánt gyümölcsöt. Ettől akkor tekinthetünk el, ha biztosan tudjuk, hogy édes a barack magja. Ám kazánba ekkor sem tesszük bele a magot. Már a cefréje is olyan illatú, hogy az ember szinte megkívánja, hogy egy merőkanálnyit fölhörpintsen belőle. Mindkét gyümölcsléből készült pálinkát gyöngébbre kell hagyni, mint általában a pálinkákat. Bácskai mértékegység szerint 18 grád, ami kb. 40-43%-os alkoholtartalomnak felel meg. Azért kell gyöngébbre hagyni, mert így fejeződik ki legjobban az illata és az íze. Magyarországon automatikusra van beállítva a főzőkben a szeszfok, ha jól tudom 50 %-ra. Ezért sokszor a tiszta, jó minőségű pálinkák is rosszabbnak tűnnek, "se ízük, se bűzük", csak az alkohol erejét érzi az ember. Ha van fokmérőnk, akkor forrás- vagy desztillált vízzel beállíthatjuk a gyümölcsnek megfelelő szeszfokot. Jó sárgabarack-pálinkát Magyarországon először akkor ittam, amikor Fenyvesi Ottó költő és lapszerkesztő, megunván, hogy a környéken nem lehet jó pálinkát inni, rászánta magát a pálinkafőzésre. Erősnek erős, de jobb, mint amivel addig bármikor kínáltak.

Még egy fontos dolog: nagyon kényes cefre! Ha kiforrt, nyolc napon belül ki kell főzni, mert nagyon gyorsan elveszti erejét, és egy-két hónap múlva, már csak víz párolható le belőle.

A kecskeméti barackpálinka a világ tizenhét országában védett ital.