A zEtna VI. Irodalmi Fesztiválja
Program:

„Általában a kiadókban mindig van egy-egy ajtó, ahova már nem lehet bemenni, de én mindig is vágytam egy olyan kiadóra, ahol van valami intimitás, ahol nincsenek titokzatos, nagy dolgok a háttérben. Ezt látom a zEtna kiadó kis közösségében is. Persze nem ilyen egyszerű a dolog, hiszen itt azért lehet közvetlen ez a kiadó, mert nincs is szerkesztősége, nincs egy szobája. Imaginárius ez a meghittség.” (Tolnai Ottó a Szegedi Egyetem 2008. április 21-i számában )

2009. december 10., 17 óra.
József Attila Városi Könyvtár, Magyarkanizsa

Irodalmi Karaván, A zEtna VI. Irodalmi Fesztiválja
A lendvai Muratáj folyóirat bemutatkozó estje
Vendégek: Bence Lajos költő, tanulmányíró, publicista, pedagógus, szerkesztő; Halász Albert költő, irodalmár, néprajzkutató; Kepe Lili felelős kiadó, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója; Zágorec-Csuka Judit költő, tanár, könyvtáros. Moderátor: Sinkovits Péter.

2009. december 11., 19.30 óra.
Művelődési Ház, Zenta
A zEtna VI. Irodalmi Fesztiválja
Alvó titánok. Gondolattársítás és műhelybeszélgetés Verebes György motívumai mentén Fekete J. József, Beszédes István, Sinkovits Péter, Szögi Csaba, Verebes György és Verebes Ernő részvételével.
Majd ezt követően (kb. 20.30-kor), ugyanott:
A Folyók fölött c. hangverseny vajdasági ősbemutatója a Bakos–Verebes Zenei Konzorcium (Bakos Árpád – ének, furulyák, koboz, ud; Szerda Árpád – zongora, ének; Kucsera Géza – tenor és szopránszaxofon; Szerda László – dobok, ütőhangszerek; Dudás Bea – ének; Verebes Ernő – klasszikus gitár, hat húros basszusgitár) előadásában.
Az együttes, az írott és a rögtönzött zene sajátosságait felhasználva, a hagyományos, tonális hangzásvilágon túl, helyet hagy a kortárs zenei fordulatoknak is. Mindez együtt, szövegfüggő szerkezetet alkot, „áténekelt”, helyenként balladai hangulatot hozva létre.

2009. december 12., 17 óra.
Zentai Alkotóház, Zenta
A zEtna VI. Irodalmi Fesztiválja
Élő vajdaságiakat olvasva.
Kortárs irodalmunk az ezredelőn.
Mit tükröz a kétezres évek első tizedének vajdaságiként jelzett magyar irodalma? Határon innen és túl, egyáltalán: vannak-e még határai, ha igen, hol húzódnak? Milyennek tetszik ez a kiadott könyvek tükrében? Megszűnőben-e a régi kánonok, lépnek-e helyükbe újak? Van-e központja, vannak-e gócpontjai? Ismétlődnek-e motívumok, találkoznak-e érzékenységek, vannak-e divatai, eszméi és rögeszméi, kötöttségei és szabadulási törekvései stb.? Egyáltalán, mi jellemzi a legfrissebb termést? – ezekre és ilyen jellegű más kérdésekre keresi a választ az a kerekasztal, amelynek moderátora Fekete J. József, részvevői: Beke Ottó, Bordás Sándor, Csík Mónika, Elek Tibor, Orcsik Roland, Pécsi Györgyi, Sándor Zoltán, Virág Zoltán

2009. december 12., 19.30 óra.
Művelődési Ház, Zenta
A zEtna VI. Irodalmi Fesztiválja
Decermium. Élő irodalom a járvány idején. A fesztivál részvevőinek közös (nem csupán) irodalmi estje. Benne: a vajdasági magyar irodalom mobilis, uniszex és korálló emlékművének avatása szóban, műben, cselekedetben és mulasztásban stb. Bakos András, Beke Ottó, Bordás Sándor, Bence Lajos, Beszédes István, Bozsik Péter, Csík Mónika, Halász Albert, Fekete J. József, Józsa Márta, Nagy Farkas Dudás Erika, Orcsik Roland, Sinkovits Péter, Szabó Palócz Attila, Sáfrány Attila, Sándor Zoltán, Sutus Áron, Szalai Andor, Szögi Csaba, Verebes Ernő, Zágorec-Csuka Judit… és mások részvételével.


Kapcsolódó szövegek:

Szögi Csaba & Vuković Ildikó:
Decermium a vulkán felett – A zEtna VI. Irodalmi Fesztiválja

Nettitia K. Froese:
Lemúria pátriárkái I.
(Alvó titánok)
Sinkovits Péter:
Alvó titánok
Fekete J. József:
Élő vajdaságiakat ovlasva
Nagy Farkas Dudás Erika:
Amire nincs orvosság
Józsa Márta:
Afterparty
Bakos András:
Bortúra

Most jobb
Zágorec-Csuka Judit:
Amikor eltávolodsz
Orcsik Roland:
Palicsról álmodom
Testben a szerelem
Nettitia K. Froese:
Lemúria pátriárkái II.
Halász Albert:
Ne bántsd

Lék
Sinkovits Péter:
A lassú élet pártján!