Kántor Zsolt
70 rajzszeg
Kulcsár Szabó Ernőnek

Mózes nyolcvan évesen kezdte a szolgálatát. Ábrahám száz évesen apa lett. Ádám százharminc évesen nemzette Séth nevű fiát. majd Séth 912 évig élt. Járed százhatvankét évesen lett apa, a fia az az Énókh volt, akit az Isten magához vett élve. Noé ötszáz évesen nemzette Sémet. Egyébként százhúsz év a mai ember életideje a Biblia szerint. Ezt figyelembe véve egy hetven éves férfi érett fiatalembernek nevezhető.

És mindvégig úton vagyunk a megértés felé. Az ember magával viszi önmagát, nem tudja elhagyni az ént a beszéd. Nem mi csináljuk a nyelvet. Ő alkotott bennünket, az Ő legelőjének nyája vagyunk. S amit legszívesebben magunknak kívánnánk s tennénk, azt tesszük másokkal. Olyan mértékkel mérnek nekünk, mint amilyennel mi mérünk. Mihez nem elég tehát a nyelv? Milyen érzések, gondolatok vannak rajta kívül? Még a zene is általa lett. Egyfajta beszéd a dal is, ami a szív terméke. Persze a szívünket is a beszéd csomagolta új köntösbe.

Amikor ráeszméltünk a szánk magzatvizében.
Az egymással való szótértés natúr öntvény.(1) A nyelv szövete. Amiből interpretációk készülnek, mint nemes, élő anyagok. A szempontok kifakulnak, mint Henry James szőnyegmintái. Mégis a dopamin ott van a nyelv íz-emlékei, s a memória-lomtár kulisszái között.

Az emlékezet által szólal meg a történelem. A pillanat halott, akár a néma fréziák. Akik adnak élvezhető illatot, de nem árulják el titkukat. Az emberi méltóság is szavakból áll. A tekintély, a hatalom is egyfajta idióma. Nem beszélve a szeretetről, ami a legmélyebb süketség, és mégis megnyílik a szónak. A hirtelen vágyakozás: értelmezésre szorul.

Európa is a nyelv terméke. A beszéd kirakós hús-vér puzzle, a virtuális libikókák között.

 

(1) Mezei Gábor kifejezése, könyvcíme.