Balogh István
Gyerekjáték

Bernát nyolcéves fia egy napon akváriummal állított haza. Csinos darabja lett szobájának, néha még az atya is be-bekukucskált fia birodalmába, s percekig elnézte a halacskák kergetőzését. Arany és jáspis színek villantak föl a karcsú testecskékről, megnyugtatólag hatott Bernátra is a néhány perces bámészkodás.
Estefelé, amikor hazaért, rápillantott az asztalkára, észlelte, két halacska lakott a szobaasztal tavában. Reggel, amikor elhagyta a házat, nem látott egyet sem, biztosan elbújtak, gondolta.
Egy éjjel Bernát nehéz álomból szabadult.
Holdfénnyel telt vízi világban úszkált, mintha halacska lett volna maga is, körbelejtette a vízinövényeket, élvezte uszonyai különös mozgását. A farok játéka irányított is, meg a gyorsulást is segítette. Ha nem vigyázott, üvegfalba ütközött. Ez meg is esett vele párszor. Hátúszója testhelyzetét szabályozta, páros mellúszói irányítottak. Különösen tetszett neki a vertikális mozgás. Hasúszói és farok alatti úszói erősítették a mellúszók tevékenységét.
A felhőtlen úszkálás közben apró lökést érzett testén. Kissé ügyetlenül fordult, nem láthatta, mi zavarta meg apró boldogságát.
Bámészkodott, aztán úszkálni kezdett. Kerülte a növényeket.
Nem történt semmi.
A Hold még mindig bevilágolta az akvárium nagyobb részét.
Bernát közelebb merészkedett a vízicsillaghoz. Nem rezdült egyetlen részecskéje sem a zöld ágacskának, amelyet majdnem megérintett fejével. Került egyet, teste simította az edény üvegfalát.
A Hold kilépett az ablakból. Homályossá vált a vízi világ.
A fenéken ülő sötétzöld kagylótutajból kivágódott egy matt, barna nyíl, amely néha aranyosan megcsillant, és megérintette hasi úszója alatt a testét. Fájdalom csapott, mint az áram, testébe. Nagyot lökött farkával. Szinte kilőtt a teste. Bernát az üvegfalba ütközött, megszédült csöppet. Itt utolérte ellenfele, ismét harapott. Érezte, egész darabot mart ki végbélnyílása környékéről.
A felszín felé iramodott volna, de támadója újra hasába akaszkodott, nem eresztette el, a csimpaszkodó terhet is cipelnie kellett. Ereje fogytán, nem menekülhetek, rángatózott Bernát.
Ellenfele habzsolta a férfi húsát.
Bernát ordítani akart, de a víz alatt nem jött hang a torkából. Kopoltyúi leálltak. Azt még látta, hogy a kagylótutaj mellett ért üvegfeneket. Jé, olyan, mint a kőrózsa a cseréptetőn!
Támadója még egyet harapott húsából.
Bernát erre fölébredt.
Hangosan zihált. Mellette álmodó felesége azonnal felé tapogatott.
– Mi van veled, Bernát?
– Alighanem rosszat álmodtam.
– Kérsz egy pohár vizet?
– Nem.
– Akkor aludjunk még. Pihenjünk kicsikét.
Néhány perc múltán Bernát meglökte az asszony vállát.
– Mit akarsz?
– Fájdalmaim vannak. Hátul nagyon sajog.
Villanyt gyújtott az asszony. Megkerülte a hitvesi ágyat, kitakarta a férjét, és hangosan fölsikoltott.
– Mi van? – kérdezte ijedten Bernát.
– Csupa vér minden! És vérzik a feneked!
A mentőorvos bepakolta a szerencsétlen embert. Szirénázva rohantak a kórházba.
Bernát vérátömlesztést kapott.
– Szerencséje van! – nyugtatta páciensét a sebészfőorvos. – Rengeteg vért vesztett, az utolsó pillanatban pótoltuk önnél a hiányzó mennyiséget.
Felesége a folyosón sírdogált, aztán őt is megnyugtatták.
– Hazamegyek – mondta megkönnyebbülve az asszony. – Ki kell mosnom a véres ágyneműt és a pizsamát.
Az orvosi konzílium kutyaharapásra gondolt először, aztán elvetették ezt az eszmét.
– Hiányzik a jobb farpofájának a fele. Nagyon friss a seb. Este, lefekvéskor még teljesen ép volt ez az ember. S a harapásnyomok, ha egyáltalán azok, nézzék, uraim, milyen fogakkal estek?

Hazaért a gyerek az iskolából.
Ledobta táskáját a padlóra, az asztal lába mellett landolt, kinyílt a fedele, kicsúsztak belőle a könyvek és a füzetek. A kölyök másik kezében apró nejlonzacskót markolt, vízzel félig, benne sötét halacska. Az akváriumba döntötte a vizet és lakóját.
– Te mit csinálsz? – kérdezte az anyja. – Játszom, anya.
– Mit játszol, kisfiam? – Gladiátort, anya.
– Az akváriumban?
– Igen. Hoztam az új ellenfelet.
– Minden nap hozol egyet?
– Tegnap nem volt nyitva a bolt. De ma újra szereztem ellenfelet. Elalvás előtt nézem őket. Nagyon érdekes és izgalmas. Harcolnak egymás ellen a halak. Mint a gladiátorok az ókori Rómában. Életre-halálra.