Kántor Zsolt
Alvó vízcseppek
G®amma-teológiai egybefonódások

Talán a tengerpart sodorta egyetlen szállá az álmát vagy az a kellemes illat fűzte fel egy virtuális zsinórra, amit a nagymama kertjében, álmában érzett? Néhány kép felvillanása azonban elég volt ahhoz, hogy szertebomoljon. A fehér jázminból és gránátalmából összeszőtt íz, plusz egy kis bodza, mint zárójelbe rejtett emlékezés. A szilvafák utcája, a rózsák és a bukszusok. A teaház a sarkon, ahol olvasgatta a Hullámokat.
A fény rátapadt a vízcseppekre. A habok feltorlódtak, begörbítették a hátukat. Majd halkan összetörtek. Kavicsok fröccsentek a magasba. Az árnyak körülnyaldosták a sziklákat és úgy tűnt, beköltöznek a homokszemekbe. Mintha izzott volna az ég alja. Nem sejtelmes, még csak nem is titokzatos volt a tengerzöld vízágy. Csak olyan, mint a drágakövek a dobozban. Élettelennek tűntek, pedig minden sejtjük, molekulájuk elevenen pulzált. Épp altatta őket a rajtakaphatatlan és utolérhetetlen idő. Csak a szemlélő, a radar volt mozdulatlan. A néző.
A szálloda előterében egy kép volt az üvegfalon az óceánról. A helyett, hogy hagyták volna, nézze meg élőben az ablakon túl, a látvány elé tettek egy posztert. Mintha Virginia állna a pálmák alatt. Fehér pólóban. Mellbimbói kirajzolódtak. Épp egy sirálynak dobott halat. A biztonsági őr odafirkált a poszter-tapétára egy szívet.
Ebben benne rejlett a történetszerűség esélye. Kézfején rázókeverék éktelenkedett, valamilyen pók-, vagy szúnyogcsípés miatt. „Valami megmart az üvegházban tegnap.” Mondta a vagyonőr a recepció amazonjának. De jó volt az orchideákra gondolni, meg a csónak alakú pupilla-virágokra, amelyeket ott szagolgatott. S akkor jutottak eszébe a legjobb metaforák. Az illatok ihlették.
A testőr beszaladt a mellékhelyiségbe. A lefolyónál olyan volt a mosdó, mint a farmer a trafikos nő fenekén. Kissé rozsdás, de még kezdeti szinten. Nézegette a vízcseppeket a kagyló belsején. Igaza van Virginiának. A vízcseppek filozófiai jelenségek. Mire legördülnek a fajansz csúszdán, ellaposodnak és beleolvadnak a közös pára-királyság csipkéjébe. Jaj!
Akkor megszólalt a zene. Egy Szkrjabin-prelűd kezdődött épp, mintha abszolútum-emlékezetű beszökkenés történt volna egy csinos, kitágult fantázia-tudatba. A teljesség elhódította a véletlent, a természet a lelket, a múlandóságtól az időtlenség kért randevút. A pillanat odafagyott az arcára az embernek. Mindezeket egy vizesblokk inspirálta. Naná, gondolta a biztonsági őr, lassan átitatnak a saját kitalációim. S a valóság egyre inkább szinguláris. Vagy mégsem.
Belebújt egy szövetbe. A tegnap részévé vált. Mindig múltnak gondolta a ruhát. Amibe visszamászunk, amikor nem akarunk elmenni valahová. Legalább azt már ismerjük.
Egyszer majd nagyítóval is megnéz egy vízcseppet. Hátha van benne egy kis mag. Vagy valami csontocska. És le lehet hántani a húsát a vízcseppnek és megenni. Boncolni szeretné a vízcseppeket, mert hiszi, hogy van bennük lélek. Vagy erő. Amivel lemossák a piszkot a testről. Íme, a jelen folydogáló múltja. Ezt Borges mondta. Ejha!
A lépcsőházban pókhálót látott a kijárat felett. Elvett egy reklámújságot a postaládák alól, és leszedte az összeszövődött dzsumbujt. Kár összekuszálni. Futott át az elméjén. Fizetünk a takarításért. A pókot futni hagyta. Pedig látta, a fal adja a másikat. Bebújt egy cementezetlen résbe. De épségben megúszta.
Az utca széjjelment(1), mihelyst kilépett a kapun. De a fantázia lehajolt az égből. Irányította figyelmét, mint egy láthatatlan távkapcsoló. A járda kirakat melletti sávjából visszahúzódott egy levelibéka, a fűcsomó tövébe. Kati állt ott. Első barátnője, akivel egy éve nem találkozott.
„A dombok összehajló szárnyai.” Mondta Kati. „Kóbor pamutszálak hajszolják a sóhajt.” „Úgy leszakítanál most egy szőlőfürtöt és megkóstolnád?” Betette a mellei közé a biztonsági őr kezét. „Ne légy bizalmatlan!” Mondta és furcsamód, komor maradt.
A hatósági közeg rögtön megosztotta az örömhírt, mely szerint egy papírformátumú levélben arról kapott hírt, hogy megkapta a Karizma folyóirat első díját, amely a legjobb reklámszöveg írójának járt. Akkor elhatározta, felhívja Katit, akivel annak idején megmutatták egymásnak szövegeiket. És most, tessék! Itt a találkozó.
Innentől pörgött a megíratlan forgatókönyv. Este Arany Bika. Pezsgő. Bifsztek. Kati albérletében zenehallgatás. Egyebek. Majd olyan nagyot aludtak, hogy összeért a két elme. Egybefolytak a fejükben futkározó reklámszövegek. „A logika átvált. Pőrére szőrtelenít a Másság.” „Vásároljon Felhőt! Esőcseppekből esernyő.”

(1) Szép Ernő: Jázminok illata című regényének első mondata.