Előszó

Tisztelt olvasók, Önök előtt van a Ludasi jegyzetek első száma. Őszintén reméljük, hogy elnyeri tetszésüket. Kiadványunk kaphatta volna az Annales, a Szelevényi feljegyzések vagy Palicsi füzetek címet is. A Ludasi jegyzetek természetesen igyekszik foglalkozni ezekkel a területekkel is. Mi mégis Ludast helyeztük a központba, mert a tó és környéke vonza a legtöbb kutató érdeklődését.

A Ludasi jegyzetek kiadására azért van szükség, hogy összegyűjthessük a Palicsi-, a Ludasi-tóról, a Szelevényi és a Szabadkai erdőről készülő változatos tematikájú dolgozatokat, tanulmányokat és cikkeket. Azt szeretnénk elérni, hogy ezek az írások alkalmi funkciójukat betöltve se tűnjenek el. Elérhetők legyenek a nagyközönség, a kutatók és az érdeklődők számára. Eljussanak azokhoz, akik szívesen elolvasnák, akik szakmailag is hozzá tudnának szólni témáikhoz. Eddig nem volt alkalom arra, hogy a szakemberek a tanácskozásokon taglalt témaköröket elmélyültebben megvitassák, új adalékokkal, kutatási eredményekkel bővítsék.

A folyóiratot nem szigorúan megszabott tematikájú, szűk szakmai kiadványként képzeltük el, hanem olyan írások gyűjteményeként, amely magában foglalja a Palics, a Ludas, a Szelevényi puszta, a Szabadka környéki erdők és más területek természetvédelmi és fejlesztési gondjaival kapcsolatos munkákat egy adott évben.

A Ludasi jegyzetek 1. számában a Ludasi-tó ramsari egyezménybe, a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékbe való felvételének 20. évfordulójára szervezett tanácskozáson elhangzott előadások anyagából közlünk válogatást.

Dragutin Miljković