Ruggero Maggi

Efektno i efikasno

U svetu neprekidnog tehnološkog i kulturnog razvoja, učesnik Mreže je stekao nova čudesna oruđa.

Sfera umetnosti pruža izvesne otpore uvođenju kompjutera i drugih tehnoloških sredstava, delom zbog troškova koji su još uvek prilično visoki, delom zbog straha od prevelike racionalizacije umetničke aktivnosti. Međutim, kompjuter i druga sredstva su isti kao olovka ili kičica, jedina razlika je u nešto višem stepenu razvoja.

Ova problematika se često promišlja uz ispoljavanje isključivosti prema ovoj ili onoj izražajnoj tehnici. A potrebno je upravo iznalaženje njihove sve veće vrednosti u potrazi za njihovom interakcijom. Po mom mišljenju umetnička tehnika sama po sebi nije presudan faktor umetničke aktivnosti, već predstavlja efektno i efikasno sredstvo u prenošenju umetničke poruke. U ovom društvu koje gramzivo troši sve vidove roba i odraza, kompjuter je idealno sredstvo izražavanja.

Pierre Restany je nedavno to ovako formulisao: "Mi živimo u postindustrijskom društvu, to jest u društvu koje zapravo nije još napustilo industrijski stupanj, nego ga se, u punom jeku, totalno zasitilo. U takvom društvu potrebno je ponovo iznaći veze između Čoveka i Mašine, a danas je oličenje mašine upravo kompjuter. Za redefinisanje te veze potrebno je stvoriti pogodne uslove za dijalog između dve vrste inteligencije: one veštačke i one ljudske".

Učesnik Mreže, zahvaljujući sopstvenoj poetici i kontaktima sa drugim umetničkim stvarnostima, dospeva u svom radu do visokog stepena kulturnog i formalnog ostvarivanja, što zahteva preciziranje novih kodova i pravila opštenja.

Kompjuter i druga tehnološka sredstva pružaju mnoštvo raznih mogućnosti ali MAIL ART jeste Mreža, MAIL ART IS THE NETWORK!