Makai Imre
Kedves Mirjana és Dani!

Debrecen, 1966 nov. 4.

Kedves Mirjana és Dani!

Remélem sikerült bebizonyítanom, hogy én is pocsék levélíró vagyok! Mostmár azonban nem késlekedem: írok. Titkon abban reménykedtem, hogy eljön Uraságod a Bp-i költőkonferenciára és ott a Hungária Kávéházi fogadáson valamelyik asztalnál konyak után nyúlva (!) össze akadunk. Sajnos nem voltál ott, de azért ne búsulj, megittam a Te Konyak-adagodat is. Gondolhatod, milyen fenkölt ideáim voltak a Költészeti fesztivál értelméről, a végén már ideáim se voltak, csak a komor "másnaposság"! Szóval abban reménykedtem, hogy ott leszel, de Te olyan ügyetlen vagy: nem teszed lehetővé magadnak az eljövetelt. Volt persze más is, mint fogadás: szép előadásokat lehetett hallani, sok új barátot ismerhettünk meg. Egyébként - az irodalomnál maradva - tegnap jelent meg az "Alföld" novemberi száma s benne a Te két karcolatod. Holnap postára teszek egyet. Remélem, fogsz még nekünk írni, és másokat is buzdítol arra, hogy nálunk megjelenjen.

Katikával szoktunk emlegetni Benneteket, milyen kár, hogy Mirjana nem lehetett vendégünk Debrecenben. Azóta is siratja őt a Hortobágy s nem lesz nyugta míg nem láthatja a Te okos és szép Nejedet!

A céllövöldét már szétszedték Danikám, de áll még a csárda, szól még Burai Zsiga bácsi hegedűje, hogy azt mondja: ,,Hortobágynak van egy vize.". A város kopárabb lett - nem csak azért mert Te voltál kegyes elutazni - hanem, mert vége a Kórusfesztiválnak, az egyensapkások is elutaztak, akik majdnem rossz útra vittek téged s alig tudtalak visszatartani a házassági hűség megszegésétől (ugye Feleséged nem tud magyarul. most mit fogsz fordítani? Vágd ki magad, ha tudod! )

Éppen a Költői fesztivál napján tettem le utolsó kandidátusi vizsgámat. Remekül sikerült, azaz remekül meg is ünnepeltem! Sok dolgom volt tehát, ez is magyarázza miért csak most írok.

A fiúk is nagyon emlegetnek szellemességedért, gyönyörű montenegrói és macedón dalaidért. Mintha most is fülemben hallanám őket, ugye kedvemért még néhányszor elénekeled?

Uraságod mit csinál? Szokott dolgozni? Van ideje szórakozni és Bachus istennő oltárán áldozni? Beköltötöztetek az új lakásba? ( mi még nem. ) Hol tartatok az antológiával? Nincs szükséged segítségre? Rettegj Dani! Remegjél, mert nem lehetetlen hogy rátok törünk Belgrádban újév esetleg szilveszter estéjén. Az a helyzet, hogy Novi Sadra hivatalos vagyok december végén s akkor ,,beugrunk" Belgrádba is egy napra. De ha nem lesz belőle semmi, akkor se haragudj ránk - úgyse "úszod meg" látogatásunkat. Legfeljebb, ha a Sarkvidékre emigrálsz. Ígérem; oda már nem követlek (csak ha nagy bajban lennél: elfogyna hited és (sz)eszed.

Mirjanától kérj nevemben bocsánatot, hogy most oroszul nem válaszolok, de kitűnő nyelvtudása mérhetetlen kisebbrendűséget szított fel bennem, ne haragudjon hát ha csak közvetítjük általad (a magyar nyelv tudósa, akadémikusa stb. által ) hogy millió szeretettel gondolunk Rá, kívánva neki sok-sok jót, (korán hazatérő férjet, konyakundorú férjet, ici-pici papucsférjet, halk szavú Danit, jól főző, sütő, sepregető, mosogató Danikát, Kis Danikát, mintaférjet stb.)

Drága Barátaink! Kevés a hely, mostmár csak arra kérünk Benneteket, jókedvetekben olykor gondoljatok ránk, akik Titeket meleg szeretetben őrzünk, akikre baráti szeretettel gondolunk:

Imre, Kati