A zEtna bemutatása

A zEtna kortárs irodalmi értékek létrehozását és népszerűsítését tűzte ki céljául a társművészetek bevonásával, rendszeres és időszakos, hagyományos és elektronikus kiadói tevékenység folytatásával, közönségtalálkozók, szakmai és ismeretterjesztő rendezvények szervezésével. Ennek érdekében internetes portált működtet 1999. november 2-tól 2003 szeptemberéig a www.zetna.org.yu, ettől az időszaktól pedig 2010 tavaszáig két domain-címen, az ekkor induló www.zetna.org-on, amikor is a yu-domainek megszűnését követően kizárólag ez utóbbin. Évi forgalma 450.000 látogatás. A teljes magyar (és szerb) nyelvterület legrégibb folyamatosan működő elektronikus irodalmi folyóirata.

A zEtna tevékenysége a zEtna – magazin a vulkán alatt c. internetes irodalmi portál elindulásával vette kezdetét. Mára közel tízezer szövegdokumentum érhető el olvasótermeiben: tematikus-sorozatok, szám-tematikák, elektronikus kötetek (ez utóbbiak a portál Éghetetlen könyvtárában). A folyóirat két „kapuval” rendelkezik (frígül a zetna szó jelentése is kapu): évi tizenkét számából egy-kettő szerb nyelven jelenik meg, amely a folyóirat külön e célra rendelt beléptető-pontján (http://www.zetna.org/zek/folyoiratok/50/ ) érhető el.

Hagyományos kiadói tevékenysége 2002-ben a Képes Ifjúsággal együttműködve indult útjára (első könyvei a hetilap mellékleteként, annak példányszámában láttak napvilágot). Száznyolc kötetet jelentetett meg azóta (Tűzérzékeny kötetek), amelynek szerzői gyakorta pályakezdő írók, de a kortárs irodalom élő hagyományához tartozó szerzők (egyebek között Cs. Simon István, Koncz István, Vojislav Despotov, Sava Babić, Tolnai Ottó, Fenyvesi Ottó) köteteit is megjelenti a kiadó, amelyekhez számos irodalmi elismerés is köthető (Szirmai-, Sinkó-, Híd-, Herceg János- és Artisjus-díj... A Vajdasági Szép Magyar Könyv versenyében több elismerést nyertek kiadványai (Koncz István összegyűjtött versei, Cs. Simon István Parlagmagány, Sirbik Attila eXoból Endoba, Verebes Ernő Előbb még örök, Celler Kiss Tamás Anyaméh, Fenyvesi Ottó Halott vajdaságiakat olvasva, Csík Mónika Mákvihar, Kovács Jolánka Rétesország meséi c. kötete illetve Verebes György Alvó titánok c. albuma stb.) A zEtna külön sorozatban jelenteti meg a prózát (Vulkáni Helikon), a verset (Vulkánfíber), az értekező prózát (Altus3), a drámát (Kráterszín) és a műfordítást (Makropolisz).

A kiadó az elektronikus és a hagyományos kiadói tevékenység folytatásával párhuzamosan műhely- és közönségtalálkozókat rendez. Irodalmi beszélgetéssorozata, a Beszélgetések a vulkán alatt meghaladta a háromszázadik eseményét, és tizenhetedik éve szervezi meg a zEtna Irodalmi Fesztiválját.

A zEtna 1999-ben a Dudás Gyula Múzeum- és Levétárbarátok Köre keretében indult útjára. 2001 óta a non-profit zEtna Egyesület működteti. Székháza, fizetett alkalmazottja nincs.

Sajtó: FEKETE J. József, A tízéves zEtna portál és kiadó és Beszédes István, Bárka, 2010/1; Szabó Palócz Attila, Vulkán a kisváros alatt, int., Magyar Hírlap, 2010. január 30.; Pécsi Györgyi, Új centrum a Vajdaságban, int., Új Könyvpiac, 2010/június; Mészáros Anikó, Palackozott irodalom, int., Szeged, 2011. január–február; Tóth Lívia, A kulturális tér értékei, int., Hét Nap, 2011. április 6., Sinkovits Péter: A nyitottság tartós érvényű, int., Sikoly, 2011/2-4, Szabó Palóc Attila, Kitör a zEtna?, int., Magyar Hírlap, 2012. május 5. Kiadói körkép: zEtna, Jelenkor, 2020. május 19.